Tips on Home Loans

Tips on Home Loans


A home loan is a loan taken for buying or constructing a home or to make improvements to a residential property. You can get a loan from from banks and registered housing finance companies.

Your home loan is secured against the property that you buy. This means that in case you are unable to repay the loan, the lending bank will have the right to take possession of your home.

Q1. What are the types of Home loans available?

Ans.: The following different kinds of home loans are available:

  • Home Purchase Loan
    A common type of loan taken for purchasing a home.
  • Home Improvement Loan
    A loan given for implementing repair works and renovations at home.
  • Home Construction Loan
    A loan available for the construction of a new home.
  • Home Extension Loan
    Home extension loans are given for expanding or extending an existing home. For example, addition of an extra room, etc.
  • Land Purchase Loan
    This type of loan is sanctioned for purchase of a land, for both home construction or investment purposes.
  • Balance Transfer Loan
    This loans help you pay off an existing home loan with a higher interest rate, and avail of a loan with a lower rate of interest.
  • Refinance Loan
    This loan helps you pay off the debt you may have incurred from private sources such as relatives and friends in order to purchase your present home.
  • Loans for NRIs
    This loan is tailored to suit the requirements of NRIs who wish to build or buy a home in India.

Q2. What is an EMI?

Ans.: EMI (Equated Monthly Installment) is the amount payable to the lending institution every month, till the loan is paid back in full. It consists of a portion of the interest as well as the principal.


Q3. What are the eligibility conditions for a home loan?

Ans.: To qualify for a home loan, most of the lending institutions in India require you to be:

  • An Indian resident or NRI
  • Above 24 years of age at the commencement of the loan
  • Below 60 or retirement age when the loan matures
  • Either self employed or salaried

Q4. What are the interest rates offered for home loans? What are: Daily Reducing, Monthly Reducing and Yearly Reducing?

Ans.: Interest rates are different from institution to institution and generally range from about 8.75% to around 12 %. The interest on home loans in India is usually calculated either on monthly reducing or yearly reducing balance. In some cases, daily reducing basis is also adopted.

  • Annual reducing:
    In this system, the principal, for which you pay interest, reduces at the end of the year. Thus you continue to pay interest on a certain portion of the principal which you have actually paid back to the lender. This means the EMI for the monthly reducing system is effectively less than the annual reducing system.
  • Monthly reducing:
    In this system, the principal, for which you pay interest, reduces every month as you pay your EMI.
  • Daily Reducing:
    In this system, the principal, for which you pay interest, reduces from the day you pay your EMI. EMI in the daily reducing system is less than the monthly reducing system.

Q5. What is a fixed rate of interest?

Ans.: Some institutions have a fixed rate of interest, which means the rate of interest remains unchanged for the entire duration of the loan. This means you do not benefit, even if rates of interest drop in the market.


Q6. What is a floating rate?

Ans.: This is the rate of interest that fluctuates according to the market lending rate. This means you stand the risk of paying more than you budgeted for in case the lending rate goes up.


Q7. What are the other costs that usually accompany a home loan?

Ans.: Home loans are usually accompanied by the following extra costs:

  • Processing Charge:
    A fee payable to the lender on applying for a loan. It is either a fixed amount not linked to the loan or may also be a percentage of the loan amount. The loan amount required cannot be less than the processing fee.
  • Pre-payment Penalties:
    When a loan is paid back before the end of the agreed duration, a penalty is charged by some banks/companies, which is usually 2% of the amount being paid.
  • Miscellaneous Costs:
    Some lenders may levy documentation or consultant charges.

Q8. How do HFCs decide on the loan amount?

Ans.: Usually, most companies give up to a maximum of 85% of the cost of the house. The 15%, sometimes called ‘seed money’, will have to be provided by the loan applicant. The amount, for which the applicant is eligible, is determined by the age, income, no. of dependents, monthly outgoing and repayment capacity. This varies from case to case.


Q9. Are securities required for home loans?

Ans.: In most cases, the property to be purchased itself becomes the security and is mortgaged to the lending institution till the entire loan is repaid. Some institutions may ask for additional security such as life insurance policies, FD receipts and share or savings certificates.


Q10. What is the time required for loan disbursement?

Ans.: On an average, loans are disbursed within 3-15 days after satisfactory and complete documentation and completion of all relevant procedures, including proof that 15% of the cost has been paid upfront to the seller of the property.


Q11. What are the tax benefits of home loans?

Ans.: Both principal as well as interest of home loans attract tax benefits. With effect from 1st April 2005 (i.e. assessment year 2005-07) under section 80C of the Income Tax Act 1965:

Principal amount of repayment of loan along with other savings such as PF, PPF, Life Insurance premium etc up to a maximum of Rs 1, 00,000/- will be eligible for deduction from gross income.

Interest paid up to a maximum of Rs 1, 50,000/- will be eligible for deduction from gross income on loan after completion of construction will be deductible from income from property.


Documents required for Home Loan

Generally, the documents required to process a loan application are almost similar across all banks, however they may differ depending upon specific requirements and other factors.

The following documents are required by financial institutions to process a loan application:

  • Proof of age
  • Proof of address
  • Proof of income of the applicant & co-applicant
  • Bank statements of the last 6 months
  • Passport size photographs of the applicant & co-applicant

Salaried individuals

  • Salary slip / Form 16 A
  • A photocopy of the first and last pages of Ration card or copy of PAN/Telephone/Electricity bills
  • A photocopy of Investments (FD Certificates, Shares, any fixed assets, etc., or any other documents supporting the financial background of the borrower)
  • A photocopy of LIC policies with the latest premium payment receipts (if any)
  • Photographs (as applicable)
  • A photocopy of bank statements of the last six months

Self-Employed/Businessmen

  • A brief introduction of Business/Profession.
  • Balance Sheet, Profit and Loss account and statement of income with Income Tax returns for the last 3 years certified by a CA.
  • A photocopy of Advance Tax payments (if applicable).
  • A photocopy of Registration Certificate of estatblishment under shops and Establishments Act/Factories Act.
  • A photocopy of Registration Certificate for deduction of Profession Tax (if applicable).
  • Bank statements of Current and Saving accounts for the last 6 months.
  • A photocopy of Certificate of Practice(if applicable).
  • A photocopy of any bank loan (if applicable).
  • A photocopy of the first and last pages of the Ration card or a copy of PAN/Telephone/Electricity Bills.
  • A photocopy of LIC policy (if applicable).
  • A photocopy of LIC policy (if applicable).

If a flat is purchased from the builder

  • Original copy of your agreement with the builder.
  • 7/12 extract or property register card of the land under construction.
  • Index II extract of your agreement with the builder.
  • Copy of N.A. permission for the land from the collector.
  • Search and title report (with the details of documents) for the last 30 years.
  • Development agreement between the owner of land and the builder.
  • Copy of order under the Urban Land Ceiling Act.
  • Copy of building plans sanctioned by the competent authority.
  • Commencement certificate granted by Corporation / Nagar Palika.
  • Building completion certificate(if available).
  • The latest receipts of taxes paid.
  • Partnership deed or memorandum of association of the builders firm.

If the property being purchased is in a Cooperative Society

  • Original share certificate of the society
  • Allotment letter from the society in the borrower’s name
  • Copy of the lease deed, if executed
  • Certificate of registration of the society
  • Copy of the byelaws of the society
  • No Objection Certificate from the society
  • 7/12 extract or property register card in the society’s name
  • Copy of N.A permission for the land from the Collector
  • Search and title report (with the details of documents) for the last 30 years
  • Copy of order under the Urban Land Ceiling Act
  • Copy of building plans sanctioned by the competent authority
  • Commencement certificate granted by Corporation / Nagar Palika
  • Latest receipts of taxes paid
  • Original agreement to assign / deed of assignment.

If constructing on own land

  • Original sale deed of land and extract of Index II.
  • 12 extract or property register card in your name.
  • Copy of N.A. permission for land from the collector.
  • Search and title report (with the details of documents) for the last 30 years.
  • Copy of order under Urban Land Ceiling Act.
  • Copy of the building plans sanctioned by the competent authority.
  • Building permission granted by Corporation / Nagar Palika.
  • The latest receipts of taxes paid.
  • Estimate of cost of construction certified by the architect.
Looking for a Property ?
Get a Call
** Subscribe to get daily real estate deals, tips & info